fredag 29 juni 2007

Farliga listan #2

Här är den farliga maten – listan

Här är listan på hur höga halter av akrylamid olika livsmedel innehåller.
Antal mikrogram akrylamid per kilo:
Potatischips 330-2300, median 980
Pommes frites: 300-1100, median 410
Kakor, kex, rån: 30-640 median 280
Majs: 120-180: median 150
Mjukt bröd: 30-160, median 50
Stekt mat: 30-60, median 40
Frukostflingor: 30-1400, median160

Här kan du se hur mycket de olika produkterna innehåller. Dock har man endast gjort ett test på produkten per tillverkare. (mikrogram/kg)

Pommes frites
Saffet's: 306
Mc Donalds: 379
Blandade produkter: 450
King Fries, Burger King: 514
I ugn: svagt gräddade: 301
kraftigt gräddade: 1104
Klyftpotatis: 367

Chips
Potatischips( First price): 332
Original (Pringles): 614
Grillchips (Estrella): 669
Vickningschips (Estrella): 694
Originalchips (Ica): 906
Naturchips (OLW): 980
Potatischips (KF): 1407
Svenska lantchips: (Svenska lantchips AB): 1833
Grillchips (OLW): 2030
Lättsaltade chips (OLW): 2287

Övriga snacks
Tortilla chips (OLW): 122
Nachips (Old El Paso): 149
Tortilla chips (Diva): 184
Pop Corn (OLW): 416

Knäckebröd och hårda tunnbröd
Vete (Wasa): <30
Falu rågrut (Wasa): 41
Husman (Wasa): 50
Mora, original Krögarknäcke (Wasa): 51
Havre (Wasa): 60
Mora, normalgräddat (Wasa): 65
Rågi (Wasa): 86
Mora, sprödgräddat (Wasa): 102
Runda Björn (Lövånger bröd): 129
Tunnbröd (Gene): 135
Mora, brungräddat (Wasa): 142
Vika (Vika Bröd AB): 174
Finn Crisp (Vasan&Vasan): 177
Brungräddat, 830 gram, (Leksandsbrödet): 185
Vetetunnbröd (Mjälloms): 186
Sport (Wasa): 214
Flatbröd (Wasa): 307
Flatbröd (Kavli): 560
Sesam (Ryvita): 1 194
Råg (Ryvita): 1 874

Frukostflingor
Corn Flakes (blandade produkter): 53
Rostat ris (Tainbow): 61
Special (KF): 73
All Bran plus (Kellog´s): 99
Start Naturell (Ceralia Breakfast Cereals): 164
Cheerios (Nestlé): 207
Kalaspuffar (Quaker): 236
Rice Krispies (Kellog´s): 247
Fitness (Nestlé): 254
Special (Kellog´s): 269
Havre fras (Quaker): 1 346
Sunt&Gott Müsli (Finax): <30
Müsli (KF): 31
Müsli Bran Flakes (Frebaco): 30

Hårda kakor, kex och rån
Kakor (blandade produkter): 230
Kex (blandade produkter): 534
Krisprolls veteskorpor (Pågen): <30
Havreflan (KF): 73
Mjölkchokladflan (Karen Volf): 128
Gammeldags Pepparkakor (Pricks): 129
Smörgåsrån (Oxford): 134
Riskakor (Friggs): 333
Variant (Göteborgskex): 479
Digestive (KF): 630
Guld Marie (Göteborgskex): 642

Andel akrylamid som vi får i oss i genomsnitt av olika livsmedel:
Pommes frites: 16 procent
Stekt mat: 10 procent
Chips: 10 procent
Hårt och mjukt bröd: 16 procent
Kex, småkakor och rån: 5 procent
Frukostflingor: 3 procent
Uppskattning av andra livsmedel som ej är analyserats: 40 procent

/Aftonbladet

Inga kommentarer: